DOMAČA SADNA GRANOLA z liofiliziranim sadjem

Si za cenejšo in bolj zdravo različico granole? Če se strinjaš, je najbolje, da si jo pripraviš sam doma. Izbereš sestavine, ki so po tvojem okusu in željah. Priprava je nadvse preprosta in zadostuje kar za nekaj obrokov. Uživaš jo lahko z mlekom, jogurtom, kefirjem, mandljevim, riževim, ovsenim, kokosovim napitkom/mlekom,... Se pravi, domišljija nima meja pri ustvarjanju. Liofilizirano sadje pa poskrbi za svežino in vitamine, torej, popoln začetek dneva.

SESTAVINE

60 g liofiliziranega sadja (malina, jabolko, figa, jagoda,...)

500 g kosmičev (ovseni, pirini, rženi,...)

150 g sesekljanih oreščkov po izbiri (mandji, indijski oreški, lešniki, orehi,...)

¾ čajne žličke soli

½ čajne žličke cimeta

100 g stopljenega kokosovega olja

130 g medu

1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

60 g kokosovega čipsa

NAVODILA ZA PRIPRAVO

Pečico segrej na 170 stopinj, večji pekač obložiš s peki papirjem.

V veliki skledi zmešaj kosmiče, sesekljane oreščke, sol in cimet. Prilij stopljeno kokosovo olje, med in vanilijev ekstrakt ter vse skupaj dobro premešaj, da dobiš lepljivo zmes.

Zmes prestavi na predhodno pripravljen pekač in v enakomerni plasti razporedi po papirju.

Peci, dokler kosmiči ne porumenijo, približno 20 do 25 minut. Če želiš manjše granole, jih med peko 1 do 2x dobro premešaj, če imaš rad večje kose, jih ne mešaj.

Odstrani iz pečice in pusti, da se ohladi vsaj 45 minut. Zmešaj liofilizirano sadje in kokosove koščke. Če ostanejo večji kosi granole, jih lahko nalomiš z rokami. Granolo hrani v nepredušni posodi pri sobni temperaturi.